LOADING

Type to search

Ο Γ. Ψυχογιός στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανοιχτή δομή φιλοξενίας πρoσφύγων στην Κόρινθο(βίντεο)

Πολιτική

Ο Γ. Ψυχογιός στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανοιχτή δομή φιλοξενίας πρoσφύγων στην Κόρινθο(βίντεο)

Share

Σήμερα συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας και αν. Τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις συνθήκες φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη νέα «άτυπη» δομή του στρατοπέδου της Κορίνθου.

Ο Γ. Ψυχογιός τόνισε πως «χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός, άρχισε να λειτουργεί «άτυπη» ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο της Κορίνθου. Εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί πρόσφυγες από τις εκκενώσεις των καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας ενώ έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και αιτούντες άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πληθυσμός των φιλοξενούμενων έχει ήδη υπερβεί τους 600. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί η δομή, στις 13.09.2019, επισκεφτήκαμε με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ τον χώρο, ώστε να εξετάσουμε εκ του σύνεγγυς τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι η λειτουργία της δομής δεν πληροί τις προδιαγραφές για αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων. Η στέγαση γίνεται σε σκηνές που χωρίζονται σε μικρα δωμάτια με κόντρα πλακέ – αντί για tolls όπως είχε αρχικά ειπωθεί – οι οποίες είναι σαφώς ακατάλληλες θα επιδεινωθούν όταν χειροτερέψουν οι καιρικές συνθήκες. 

Η δομή δε διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό όπως π.χ. γιατρούς, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό κ.ο.κ. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές για την υγιεινή των φιλοξενούμενων. Μέχρι ώρας, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πόσα άτομα ακριβώς θα φιλοξενηθούν στη δομή και για πόσο χρονικό διάστημα. Τέλος, ενώ στη δομή διαμένουν ως επί το πλείστον οικογένειες με μικρά παιδιά, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την πρόσβασή τους στην υγεία και την εκπαίδευση, γεγονός που δυσκολέυει ακόμη περισσότερο μετά την πρόσφατη κατάργηση χορήγησης ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η κατάσταση στη δομή αρχίζει να επιδεινώνεται δραματικά. Είναι πλέον επαναλαμβανόμενες οι μαρτυρίες από φορείς και κινήματα της περιοχής ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, ενώ οι ανάγκες είναι άμεσες και επιτακτικές, καθώς στον χώρο φιλοξενείται μεγάλος αριθμός ευάλωτων ομάδων, παιδιών και βρεφών. Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις σε ήδη ρουχισμού, βρεφικού γάλακτος και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Βάσει αυτών των δεδομένων, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Οικονόμου, τι θα πράξει για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τη φιλοξενία τους, το χρονοδιάγραμμα για τη διαμονή τους στη δομή και τη μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες σε διαμερίσματα, αλλά και σε δομές φιλοξενίας, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν για την ύπαρξη γιατρών, ψυχοκοινωνικής στήριξης και βασικών υποδομών.

Ο υφυπουργός της ΝΔ δεν έδωσε καμία απάντηση επίτης ουσίας στα ζητήματα που έθεσε λέγοντας μόνο ότι πρόκειται για μια προσωρινή δομή, στην οποία μάλιστα η Πολιτεία δεν έχει αρμοδιότητα. Ο Γ. Ψυχογιός στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στα κλειστά κέντρα κράτησης που αποτελούν προτεραιότητα της ΝΔ, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου που ήδη τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ έχει γεμίσει κρατούμενους και μετρά αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες. Τέλος, επέμεινε στις επείγουσες παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν στη δομή και τον προγραμματισμό για την στέγαση των ανθρώπων σε αξιοπρεπείς δομές, ενώ αναφέρθηκε και στην συμβολή του κινήματος αλληλεγγύης στη βελτίωση της κατάστασης. 

Το βίντεο από τη συζήτηση στη Βουλή:

Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Ψυχογιού για συνθήκες φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο στρατόπεδο της Κορίνθου. 4.10.2019

Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις συνθήκες φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο στρατόπεδο της Κορίνθου και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Δημοσιεύτηκε από Ψυχογιός Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας στις Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019