LOADING

Type to search

ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις ανθρωπιάς

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις ανθρωπιάς

Share

Ο νεοεκλεγείς  Δήμαρχος Κορινθίων το Σάββατο 30-8-2019 συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των φορέων η συνέχεια της οποίας δόθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων, προκειμένου να ενημερώσει τους Κορίνθιους πολίτες για την επικείμενη έλευση στο στρατόπεδο Κορίνθου, μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Οι διάφορες φοβικές αντιλήψεις πού εκτέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου για την έλευση προσφύγων στο στρατόπεδο της Κορίνθου, με συνοδεία ακροδεξιών  απόψεων και η εν γένει προχειρότητα, εστίασαν το όλο θέμα σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση του τουρισμού, στην πρόκληση υγειονομικού κινδύνου, στη μείωση της αξίας των περιμετρικών ακινήτων κ.α.,  χαρακτηρίζοντας συνάμα τους πρόσφυγες ως  υγειονομική βόμβα.
Οι παρόντες και οι κυβερνητικοί βουλευτές – ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κληθεί – μετά τους σχετικούς λεκτικούς ακροβατισμούς κοινωνικής ευαισθησίας, συναίνεσαν εν τέλει στην προχειρότητα, στην αναλγησία, στην υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τη λειτουργία ταυτόχρονα κλειστής και ανοιχτής δομής για την υποδοχή και φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων, χωρίς να έχουν παράσχουν την παραμικρή πληροφορία σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις μιας ομαλής, αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων.

Η πρώτη εντύπωση είναι προφανώς αρνητική ενώπιον της κρυφίως και όπως-όπως επιχειρούμενης αποστολής των προσφύγων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος και την πολιτική της παλινωδία στο ζήτημα αυτό, για το οποίο στο παρελθόν επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες, ενώ τώρα δέχεται τους γεωπολιτικούς λόγους που γεννούν τις ροές.

Είναι γεγονός ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ καταβάλαμε πάντα ιδιαίτερες προσπάθειες για την ισότιμη κατανομή των προσφύγων στις υπάρχουσες δομές στη χώρα, προεχόντως με κοινωνικά και ανθρωπιστικά κριτήρια. Ως προς τον θεσμό των ΠΡΟΚΕΚΑ, πάγια θέση μας ήταν και είναι να μην κρατούνται άνθρωποι χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα. Όμως, επειδή η χώρα μας δεσμεύεται ως προς την λειτουργία των ΠΡΟΚΕΚΑ από συμφωνίες με την Ε.Ε., προχωρήσαμε στη δραστική αποσυμφόρησή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας σταθερά παρακολουθούσε την υπάρχουσα δομή στο στρατόπεδο της Κορίνθου για ζητήματα πού συνδέονταν με τις συνθήκες διαβίωσης, την υγιεινή και εν γένει ασφάλεια των κρατουμένων. Ειδικότερα μερίμνησε και κατοχύρωσε να τηρείται το 6μηνο της διοικητικής κράτησης, ώστε να μην κρατούνται επ’ αόριστον άνθρωποι όπως στο παρελθόν. Ακριβώς γι’ αυτό, υπήρξε μεγάλη μείωση του αριθμού των κρατουμένων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μεταναστών στο ΠΡΟΚΕΚΑ τον Ιούλιο του 2019  να είναι εκατό ογδόντα (180) άτομα, με σαφώς βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης, τηρουμένων των αναλογιών.

Έτσι, αρνούμαστε την επιπόλαιη πολιτική διαχείριση, η οποία δεν βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών, που σύμφωνα με τη συνείδησή μας, την πολιτική μας κουλτούρα, την ιδεολογική μας αντίληψη και  τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας πρέπει να τους παρέχουμε τα αυτονόητα – αξιοπρεπή  διαβίωση, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ένταξη κ.α.

Καλούμε την κοινωνία σε εγρήγορση, καλούμε τα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθούν στην αντικοινωνική συμπεριφορά, στην επίδειξη κοινωνικής σκληρότητας κατά των προσφύγων, που χωρίς καμία στοιχειώδη οργάνωση και προετοιμασία αλλά στα «κλεφτά», αιφνιδιαστικά, ανάλγητα προχωρεί «το επιτελικό κράτος» της ΝΔ.

Είναι απαράδεκτο να βαφτίζεται από τη ΝΔ «ανοιχτή δομή» ένας χώρος που στερείται στοιχειωδών προδιαγραφών και όρων διαβίωσης που πρέπει να έχει μια ανοιχτή δομή φιλοξενίας και, μάλιστα, συνυπάρχει με μια κλειστή δομή, όπως αυτή του ΠΡΟΚΕΚΑ. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι με τις παρεμβάσεις και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας το στρατόπεδο θα παραχωρούνταν προς χρήση στις υπηρεσίες της πόλης και την τοπική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις ανθρωπιάς και θα σταθούμε με αλληλεγγύη δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις οικογένειες και στα παιδιά τους, βοηθώντας με όλες μας τις δυνάμεις, για όσο καιρό μένουν στην Κόρινθο και όποιος κι αν είναι ο σχεδιασμός – αλήθεια ποιος σχεδιασμός; – από τη νέα κυβέρνηση. Ως ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας θα αξιώσουμε να παρασχεθούν υγειονομικές, ιατρικές και κοινωνικές εγγυήσεις στους πρόσφυγες που θα έρθουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και εμείς και η κορινθιακή κοινωνία δεν θα ξεχάσουμε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ Κορινθίας που τα προηγούμενα χρόνια διαγκωνίζονταν ποιος θα κάνει τις πιο απάνθρωπες και ξενοφοβικές τοποθετήσεις για πρόσφυγες που έρχονταν στο Νομό από τα νησιά.