LOADING

Type to search

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Σε κίνδυνο η αγροτική ασφάλιση

Επικαιρότητα

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Σε κίνδυνο η αγροτική ασφάλιση

Share

Η ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Χέρι και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θέλει να βάλει η ΝΔ. Ο κος  Βορίδης πριν κλείσει μήνα ως υπουργός κατάλαβε όλα τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και παρουσίασε το όραμα του για την ελληνική γεωργία το οποίο συνοψίζεται στο εξής: «Ό,τι είναι δημόσιο, ανταποδοτικό και μπορεί να βγάλει κέρδος το δίνουμε στους ιδιώτες».

Σύμφωνα με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ο δημόσιος χαραχτήρας του ΕΛΓΑ. Είναι προφανές ότι όποια δημόσια δομή  έχει κοινωνικό και αλληλέγγυο ρόλο, το απεχθάνεται η δεξιά του Κυρίου ως ο διάολος το λιβάνι.  Εξού και η ομοβροντία δηλώσεων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών ανά τη χώρα που διαφωνούν πλήρως με τις προτάσεις Μητσοτάκη – Βορίδη, γιατί γνωρίζουν ότι η πρόταση της ΝΔ στο μόνο που θα οδηγήσει είναι στην αύξηση των ασφαλίστρων και επομένως του κόστους παραγωγής  χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τους αγρότες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού ακόμα και ο πιο κακοπροαίρετος συνομιλητής δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο χρόνος των αποζημιώσεων έχει κατέβει στους εφτά  περίπου μήνες από δύο χρόνια που ήταν κατά την διακυβέρνηση της ΝΔ και όσο για τα οικονομικά και τις καλύψεις, έχει ήδη ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  η διαδικασία της αναλογιστικής μελέτης που θα καταλήξει στην επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης και την αναπροσαρμογή των εσόδων του οργανισμού. Μάλιστα, προηγήθηκε διαβούλευση με τους φορείς των αγροτών.

Εάν η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να στηρίξει τους έλληνες αγρότες, τους προτείνουμε να συνεχίσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και επίσπευσης της εκτιμητικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία οδήγησε στην σημαντική μείωση του χρόνου καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες.

Τώρα που η χώρα κλείνει ένα χρόνο εκτός μνημονίων είναι η ώρα να δούμε τη συνεισφορά του κράτους στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Να θυμίσουμε ότι από το Σεπτέμβριο του 2018 και προκειμένου να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος που επλήγει από μεγάλες καταστροφές ο ΕΛΓΑ συνέβαλε τα μέγιστα στην τεκμηρίωση και καταβολή deminimis ενισχύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ σε διάφορους κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Ελπίζουμε ότι η αναγκαία στήριξη αυτή θα συνεχιστεί και από την νέα κυβέρνηση.

Ο τομέας της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, λόγω δομής και ιδιαιτεροτήτων είναι αρκετά ευαίσθητος και χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και όχι λογικές ξεπουλήματος, γιατί είναι ένας από τους κλάδους της εθνικής οικονομίας που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας με οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας και όχι για λίγους και «εκλεκτούς».