LOADING

Type to search

Τσίπρας: Οι πολίτες έδωσαν εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική

Τσίπρας: Οι πολίτες έδωσαν εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Share

«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους» είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός – «Απόλυτα σεβαστή για μας η λαϊκή ετυμηγορία» – «Σήμερα κλείνει για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος κύκλος» – «Θα αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν» – «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη»   

Από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο πλευρό του την εκπρόσωπο του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε δήλωση αποδοχής της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους», προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε και συνεχάρη τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Απόλυτα σεβαστή για μας η λαϊκή ετυμηγορία» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στο 32%, αποτελεί εντολή μετασχηματισμού του κόμματος.

«Αύριο θα υποδεχθώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο» συνέχισε, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. «Εύχομαι η επάνοδος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση να μην γίνει με εκδικητικότητα απέναντι στις κατακτήσεις του λαού» υπογράμμισε.

«Με το κεφάλι ψηλά αποδεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ξέρουμε ότι η Ελλαδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλαβάμε. Πριν από 4,5 χρόνια παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία στο χείλος της χρεοκοπίας και με 18% ανεργία» επισήμανε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος παραδίδει μια «χώρα που έχει ανακτήσει το κύρος της».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και υπενθύμισε ότι από ένα κόμμα του 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία της. «Πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστός της επιτροπείας» τόνισε, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να μεγαλώσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα ασκήσουμε υπεύθυνη, αλλά ταυτόχρονα δυναμική αντιπολίτευση υπεράσπισης των αδυνάτων» είπε, αναγνωρίζοντας παράλληλα: «Σήμερα κλείνει για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος κύκλος». «Θα αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό κοντά στο 32% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εντολή μετασχηματισμού του κόμματος.

zappeio
zappeio2
zappeio3

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Τσίπρα

Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για εμάς απόλυτα σεβαστή. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Κ. Μητσοτακη για να τον συγχαρώ για την εκλογική του νίκη. Στην δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση, δεν είναι ούτε παράδοξη ούτε αφύσικη εξέλιξη. Αποτελεί, θα έλεγα, την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Κι έτσι εγώ θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχός μου. Αύριο θα υποδεχτώ τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως αρμόζει σε μια Δημοκρατία με πολιτικό πολιτισμό.

Θέλω από τα βάθη της ψυχής μου, να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και όλους τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν έναν πολύ δύσκολο αγώνα, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, μιας και, για πρώτη φορά στον τόπο μας, είχαμε εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, και έγιναν με τόσο συντριπτική παράσταση νίκης υπέρ των αντιπάλων μας, γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολο αυτόν τον αγώνα, αλλά ταυτόχρονα και τόσο γενναίο, για όλους και όλες όσοι τον δώσαμε με πίστη και αποφασιστικότητα.

Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου, να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, θα είναι εδώ, ισχυρός, από τη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε αυτό να αγωνιστεί και να το αποτρέψει.

Πριν από 4,5 χρόνια αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, σε μια οριακή στιγμή για τον τόπο μας. Με άγνοια κινδύνου ενδεχομένως, αλλά με μεγάλη πίστη στις δυνάμεις του λαού μας. Πολεμήσαμε και καταφέραμε πολλά, πάντα με το κεφάλι ψηλά, και σήμερα πάλι με το κεφάλι ψηλά, αποδεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία. Με το κεφάλι ψηλά, γιατί ξέρουμε, ότι, η Ελλάδα που παραδίδουμε στη νέα κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε.

Πριν από 4,5 χρόνια, παραλάβαμε μια χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας, με άδεια δημόσια ταμεία, με 28% ανεργία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες φτωχοποίησης και κρίσης. Σήμερα, παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δις στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού, και με ανακτημένο το κύρος και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο.

Για να φέρουμε τη χώρα ως εδώ, πήραμε δύσκολες αποφάσεις και αναλάβαμε βαρύ πολιτικό κόστος, το οποίο και σήμερα πληρώνουμε, αφού η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι καθαρή. Το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί. Θα δουλέψουμε δε σκληρά, και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε αυτή η εκλογική ήττα, να αποδειχθεί και πρόσκαιρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν 4,5 χρόνια από ένα κόμμα διαμαρτυρίας του 4% ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου μας. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το 2015 λάβαμε
ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, που μας έδωσαν ένα ποσοστό 35%, και μας έφεραν στη κυβέρνηση, με εντολή να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία της λιτότητας και των μνημονίων.

Πιστεύω ότι αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο, παρά τα οποία λάθη και τις παραλήψεις μας, γιατί πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ ότι απασχολημένοι ολοκληρωτικά σχεδόν, στον μεγάλο και δύσκολο αυτό στόχο, απορροφημένοι εξολοκλήρου στα κυβερνητικά μας καθήκοντα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Και ίσως αυτό να είναι μια από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών, πολύ πιο συνειδητά αυτή τη φορά, μας δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του, και ένα μεγάλο ποσοστό, μόλις 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου του 2015, κοντά στο 32%, που μας καθιστά την μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας. 

Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, ότι από τη θέση που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία, από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας.

Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αλλά ταυτόχρονα και δυναμική αντιπολίτευση, υπεράσπισης των μεγάλων κατακτήσεων του λαού μας τα τελευταία χρόνια. Υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της φωνής των αδυνάμων, υπεράσπισης των αξιών μας. Και ταυτόχρονα, θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη, να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Σήμερα, κλείνει για εμάς, για μένα, για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος. Θα αποτιμήσουμε συλλογικά και με νηφαλιότητα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε. Και δεν θα αρνηθούμε -και δεν θα αρνηθώ και προσωπικά- όπως έκανα πάντα, να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Όχι όμως για να κοιτάμε διαρκώς στο χθες, αλλά για να κοιτάξουμε μπροστά, στο αύριο. Και με τις απαραίτητες τομές, όπου χρειάζονται, να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη.

Στη ζωή μου και στη πολιτική μου διαδρομή έχω μάθει να αγωνίζομαι και να παλεύω. ¨Όποιος δεν αγωνίζεται, δεν κάνει λάθη. Όποιος αγωνίζεται, ξέρει και να κερδίζει και να χάνει. Κυρίως, όμως, μαθαίνει, όταν πέφτει, να σηκώνεται και να συνεχίζει να μάχεται. Αυτό θα κάνω, αυτό θα κάνουμε από εδώ και στο εξής, από αύριο θα είμαστε εδώ, πιο έμπειροι και πιο δυνατοί ,για να συνεχίσουμε αυτόν τον όμορφο αγώνα. Σας ευχαριστώ θερμά.

Πηγή: https://www.protothema.gr/politics/article/906409/tsipras-apo-zappeio-oi-polites-ekanan-tin-epilogi-tous/

Leave a Comment