LOADING

Type to search

Πόλος έλξης και φέτος ο Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα και οι Ιπποδρομίες στο Πλατύ

Πελοπόννησος

Πόλος έλξης και φέτος ο Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα και οι Ιπποδρομίες στο Πλατύ

Share

Ο Σαϊτοπόλεμος και οι Ιπποδρομίες κάνουν το Πάσχα στο Δήμο Καλαμάτας να ξεχωρίζει. Στα δύο λαοφιλή πατροπαράδοτα έθιμα που θα πραγματοποιηθούν, αντίστοιχα, στο βόρειο πάρκινγκ-πλατεία Όθωνος στην Καλαμάτα την Κυριακή 28 Απριλίου και στο Πλατύ τη Δευτέρα του Πάσχα (εορτή του Αγίου Γεωργίου), αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκπρόσωποι των διοργανωτών.
«Την Κυριακή του Πάσχα έχουμε το πολύ μεγάλο γεγονός το οποίο παρακολουθεί όλη η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Νίκας στο ξεκίνημα και συνέχισε λέγοντας: «Οι Σαϊτομάχοι είναι όλοι έτοιμοι. Έχουμε δέκα μπουλούκια. Εγώ ως δήμαρχος στα χρόνια της δημαρχοντίας μου στήριξα το θεσμό με όλες μου τις δυνάμεις, όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Είναι κάτι το οποίο προσθέτει στην πόλη, αν λάβουμε υπ’ όψιν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.
Φέραμε τον σαϊτοπόλεμο στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας, στην ιστορική πλατεία Όθωνος, όπου μας βολεύει και από άποψη περιβαλλοντική, διότι ο Νέδοντας μας κατεβάζει συνεχώς ρεύμα, επομένως ο όποιος καπνός φεύγει σε μηδέν χρόνο. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα , μαζί με τους Σαϊτομάχους, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας.
Να έρθετε να τους θαυμάσετε, να θαυμάσετε τα δέκα μπουλούκια, με τις σημαίες τους, με την εμφάνισή τους, με τις ωραίες σαΐτες τους. Εκεί θα υπάρξουν και παραδοσιακά ντυμένοι Καλαματιανοί και έχει φροντίσει ο Δήμος να υπάρχει κι ένα κέρασμα για όλους.
Εκεί θα είναι η Δημοτική Αστυνομία, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε να είναι όλα καλά.
Ο σαϊτοπόλεμος είναι κάτι που συνδέεται με την ιστορία της πόλης, με την ψυχή της πόλης και είναι δεκάδες και εκατοντάδες οι Καλαματιανοί, οι οποίοι αγαπούν το συγκεκριμένο έθιμο και αφιερώνουν πολλές ώρες κάθε χρόνο, ώστε το Πάσχα να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρουσία σε αυτή τη σπουδαία λαϊκή εκδήλωση, που είναι συνδεδεμένη με τους απλούς αγνούς ανθρώπους κι ασφαλώς με την ιστορία της πόλης».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στις Ιπποδρομίες που θα γίνουν τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11 π.μ. στο Πλατύ, «σε αυτό το όμορφο χωριό του κάμπου, όπου έχει στηθεί στοιχειωδώς κι ένας ιππόδρομος. Θα έχουμε τις Ιπποδρομίες, οι οποίες γίνονται παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες. Είναι συνδεδεμένες και προβάλλουν το Πλατύ και την ευρύτερη περιοχή. Κάθε χρόνο τις παρακολουθούν χιλιάδες άτομα, όχι μόνο από το Πλατύ κι από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.
Καλούμε τον κόσμο να έρθει στο Πλατύ τη Δευτέρα του Πάσχα, του Αϊ Γιωργιού για να συμμετάσχει, να χαρεί με τους ανθρώπους οι οποίοι εκτρέφουν άλογα και τα παρουσιάζουν 2-3 φορές το χρόνο στις ιπποδρομίες του Πλατέος» κατέληξε ο κ. Νίκας.
Ακολούθως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και αρμόδιος για το σαϊτοπόλεμο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι το τελετουργικό θα ξεκινήσει στις 19:40 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και αυτή θα κλείσει με κεράσματα από επαγγελματίες της πόλης. Οι θεατές θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να ακολουθούν τις οδηγίες των δημοτικών αστυνομικών και των μελών του Συλλόγου των σαϊτομάχων. Επίσης, οι πολίτες δε θα πρέπει να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα την ημέρα εκείνη.
Με τη σειρά του ο Νικόλαος Χαντζής, ταμίας του Συλλόγου Σαϊτομάχων, μίλησε εκ μέρους του ΔΣ, αναφέροντας καταρχήν πως εκδόθηκε βιβλίο για το σαϊτοπόλεμο, το οποίο έγραψε ο Χρήστος Ζερίτης. Ο συγγραφέας παραχώρησε δωρεάν τη συγγραφική του εργασία στο Σύλλογο και ο κ. Χαντζής κάλεσε το κοινό να αγοράσει αυτό το πόνημα, σε χαμηλή τιμή, για να στηριχθεί ο σαϊτοπόλεμος.
Είπε, ακόμη, πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει φροντίσει να πραγματοποιηθεί ο σαϊτοπόλεμος σε έναν πολύ ωραίο χώρο και τόνισε την αναγκαιότητα να διεξαχθεί με ασφάλεια και στο χώρο να βρεθούν μόνο τα μέλη των μπουλουκιών, που θα ρίξουν τις σαΐτες.
Τέλος, δηλώνοντας ότι έχει δεσμευθεί από το ΔΣ να μην δώσει διευκρινίσεις είπε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που όψιμα μας θυμήθηκαν, προκειμένου να μας χορηγήσουν κάποια ποσά για το σαϊτοπόλεμο, όμως εμείς παραδοσιακά μένουμε στο Δήμο Καλαμάτας. Δεν θέλουμε κανέναν άλλον όψιμο, για προφανείς λόγους και ο νοών νοείτω. Το είχα μέσα στην καρδιά μου και έπρεπε να το θίξω. Μένουμε στο Δήμο. Δεν θέλουμε κανέναν άλλον. Μας καλύπτει πλήρως».

Τέσσερις ιπποδρομίες, με 14 άλογα
Διεξοδικότερα για τις Ιπποδρομίες του Πλατέος μίλησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Νίκος Νίκας και ο ταμίας του Συλλόγου Φιλίππων Πελοποννήσου, Κώστας Λίβας.
Ο κ. Ν. Νίκας τόνισε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έθιμο που κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας και την περίοδο της Απελευθέρωσης. Η διεξαγωγή του τελεί πάντα υπό την αιγίδα του Δήμου που συνδράμει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε άλλα επίπεδα, όπως η βελτίωση των υποδομών.
Ο κ. Λίβας πρόσθεσε ότι η εκκίνηση θα δοθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, στις 11 το πρωί, ενώ υπολογίζεται ότι θα τελειώσουν στη 1 μ.μ.. Θα διεξαχθούν 4 ιπποδρομίες, 3 με καθαρόαιμα άλογα και περίπου 10 συμμετοχές και μια στην οποία θα λάβουν μέρος 4 ντόπια-μιγάδες.
«Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες για να αναβαθμιστεί το έθιμο, με τη βοήθεια του Δήμου», όπως είναι η προμήθεια και εγκατάσταση μηχανήματος εκκίνησης, που προσφέρει περισσότερο θέαμα και μεγαλύτερο-δικαιότερο συναγωνισμό, εξήγησε ακόμα ο Κώστας Λίβας.  
O Δήμος Καλαμάτας, η Τοπική Κοινότητα Πλατέος και ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσου καλούν το κοινό να παρακολουθήσει τους αγώνες, που αποτελούν έθιμο εκατοντάδων ετών και των οποίων η φήμη είναι πανελλαδικώς γνωστή.

Πηγή :https://www.tharrosnews.gr

Leave a Comment