LOADING

Type to search

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει το TAXISnet

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει το TAXISnet

Share

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος κατά τον οποίο θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018.

Για πρώτη φορά επιχειρείται να εφαρμοστεί ο νόμος που θέλει να ανοίγει η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις έως τον Απρίλιο.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 30 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ εντός του Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη 31 Ιουλίου και την τελευταία τον Δεκέμβριο.

Για πρώτη χρονιά σε κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ένα για τον κάθε σύζυγο.

Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Μάλιστα από φέτος τα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις φτάνει να έχουν κάνει σχετική γνωστοποίηση ως τις 28 /2 όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως καμία αλλαγή δεν επέρχεται στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ο οποίος θα καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου.

Η μεγάλη αλλαγή στο E3

Στο νέο έντυπο Ε3 που υποβάλλουν όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα κληθούν να υποβάλλουν περίπου 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι η μεγάλη αλλαγή θα είναι η κατηγοριοποίηση των εσόδωνανά κωδικό αριθμό δραστηριότητας και η αναλυτική καταγραφή των δαπανών.

Τα έξοδα για φως, νερό και τηλέφωνο, θα αναγραφούν ξεχωριστά από τα έξοδα για τους μισθούς των υπαλλήλων αλλά και τις λεγόμενες «παροχές σε είδος» ενώ η εφορία ζητά να μάθει την αξία των τιμολογίων που κόπηκαν από εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Τους κωδικούς, τους είχαν δει και πέρυσι οι επαγγελματίες.

Επιπλέον θα πρέπει οι φορολογούμενοι να προσέξουν άλλους δύο νέους υποπίνακες.

Τον νέο υποπίνακα με κωδικό 051: Πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στοιχεία για τις «ελεγχόμενες αλλοδαπές επιχειρήσεις (ΕΑΕ)» του άρθρου 66 του ν. 4172/2013.

Τον νέο υποπίνακα Θ’: νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων και για τα οποία υφίσταται υποχρέωση θα έχουν υποχρέωση υποβολής έκθεσης ανά χώρα, για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ χωρών για θέματα φορολογίας.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Comment