LOADING

Type to search

Έρχονται αναδρομικά συντάξεων από 450 έως 16.500 ευρώ μέσα στο 2019

Οικονομία

Έρχονται αναδρομικά συντάξεων από 450 έως 16.500 ευρώ μέσα στο 2019

Share

Αναδρομικά που ανάλογα με τη σύνταξη κυμαίνονται από 450 ευρώ ως 16.500 ευρώ οφείλει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους από τις παράνομες μειώσεις των Μνημονίων και ενδέχεται να υποχρεωθεί να το κάνει μέσα στο 2019, αφενός λόγω εκλογών και αφετέρου εξ ανάγκης από τις τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένονται σύντομα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», οι ανώτατοι δικαστές έχουν βγάλει την ετυμηγορία τους και αναμένεται η δημοσιοποίησή της ως το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστροφές (όποιες και αν είναι αυτές και για όσο διάστημα αποφασιστεί) θα έχουν κράτηση 20% για φόρο και 6% για ασθένεια γιατί θεωρούνται μέρος σύνταξης που επιστρέφεται και υπόκειται σε φορολογία και σε κρατήσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Το κλειδί των αναδρομικών βρίσκεται στο αν θα κρίνουν συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου στα άρθρα του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων.
Αν βγει συνταγματικός ο νόμος, τότε τα αναδρομικά περιορίζονται για το διάστημα από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016.

Για το 12μηνο αυτό, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει χρήματα σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι από Ιούνιο 2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ενώ και τα Δώρα που καταργήθηκαν (με το ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.

Προσοχή όμως: Σε αυτή την περίπτωση (συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου) δεν ακυρώνονται οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα έτη από το 2016 ως και 2018 τουλάχιστον, διότι μέσα στο διάστημα αυτό οι παράνομες μειώσεις συνεχίστηκαν να επιβάλλονται και φυσικά Δώρα δεν επεστράφησαν στις συντάξεις.

Η διαφορά είναι όμως ότι για το διάστημα αυτό (2016-2018) οι συνταξιούχοι για να πάρουν αναδρομικά θα πρέπει να έχουν κινηθεί δικαστικά με αγωγές, τις οποίες δεν μπορεί να ακυρώσει το ΣτΕ διότι και με το νόμο Κατρούγκαλου οι συνταξιούχοι είχαν τις παράνομες μειώσεις.

Τα αναδρομικά για αυτά τα 2,5 έτη επιπλέον (Μάιος 2016-Δεκέμβριος 2018 τουλάχιστον) κλειδώνονται μόνον με δικαστικές αποφάσεις για τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους μέχρι στιγμής που τα έχουν διεκδικήσει με αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ. Όσοι προσφύγουν θα έχουν δικαίωμα για επιπλέον αναδρομικά αυτής της περιόδου.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Leave a Comment