LOADING

Type to search

Ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων

Οικονομία

Ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων

Share

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται πλέον οι δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αρχικές, εμπρόθεσμες, εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις.

Ο νέος τρόπος υποβολής δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων περιγράφεται σε αποφάσεις που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και οι οποίες αναμένεται να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, με τις Αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπεται:

  1. Υποβολή με ηλεκτρονικό τρόπο της μηνιαίας δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (χρεωστική, πιστωτική ή και μηδενική), που αφορά το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, με αναλυτική καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων και του φόρου που παρακρατήθηκε για κάθε έναν από αυτούς. Μέχρι σήμερα, η δήλωση αυτή υποβαλλόταν συγκεντρωτικά από τον εργοδότη για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούσε και δηλωνόταν το σύνολο του φόρου που είχε παρακρατηθεί.
  2. Υποβολή με ηλεκτρονικό τρόπο της μηνιαίας δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου και του αναλογούντος τέλους χαρτοσήμου κατά περίπτωση, για αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, αμοιβές δικηγόρων και μερίσματα δικηγόρων,με αναλυτική καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων και του φόρου που παρακρατήθηκε για κάθε έναν από αυτούς. Προαιρετικά, η μηνιαία δήλωση μπορεί να υποβάλλεται και για περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν προκύπτει φόρος ή τέλος χαρτοσήμου για απόδοση. Μέχρι σήμερα, η δήλωση αυτή υποβαλλόταν συγκεντρωτικά από τον καταβάλλοντα για το σύνολο των αμοιβών που είχε καταβάλει και δηλωνόταν το σύνολο του φόρου που είχε παρακρατηθεί.
  3. Υποβολή με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου για το εισόδημα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, με αναλυτική καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων και του φόρου που παρακρατήθηκε για κάθε έναν από αυτούς.

Μέχρι σήμερα, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονταν έγχαρτα στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Από το έτος 2019 και εξής, με την αναλυτική καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων και του φόρου που παρακρατήθηκε, θα συμπληρώνονται αυτόματα και οι αντίστοιχες ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών/συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, και εισοδημάτων από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Comment