LOADING

Type to search

Ο Ορέστης «χτυπά» τη χώρα με βροχές, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας

Χωρίς κατηγορία

Ο Ορέστης «χτυπά» τη χώρα με βροχές, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας

Share

Έντονα καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν τις επόμενες ώρες στη χώρα από την κακοκαιρία «Ορέστης», σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ήδη έχει γίνει αισθητή η πρώτη της θερμοκρασίας και κατά τόπους αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.Σήμερα, Τρίτη, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στις δυτικές Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στη Στερεά και κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα αναμένονται έντονα και ενδέχεται τοπικά να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν φτάνοντας επίσης σε εντάσεις τα 7 μποφόρ.
A SQ PROGNOSI MEGISTES ELAXISTES THERMOKRASIES
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του «Ορέστη» τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το πρώτο μισό της.
Tuesday AA
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την EMY για σήμερα:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και προς το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση μετά το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3-4 βαθμούς χαμηλότερη ως προς τις μέγιστες.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανόν πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά τις πρωινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια.
Άνεμοι: Ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 4-6 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία μετά το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς, βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3-4 βαθμούς χαμηλότερη, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Πελοπόννησο και πιθανόν πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά μέχρι το απόγευμα. Από τις βραδινές ώρες και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα δυτικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.
Την Τετάρτη, καθώς ο «Ορέστης» θα κινείται προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο, οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα.
Από την Πέμπτηψυχρές και ξηρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν προς την Ελλάδα, ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο, με εκτιμώμενη πτώση έως και δέκα βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Πηγή www.cnn.gr

Leave a Comment