LOADING

Type to search

Βροχές επιπέδου 4 σήμερα 28/11 – Νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα

Καιρός

Βροχές επιπέδου 4 σήμερα 28/11 – Νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα

Share

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τη Βορειοδυτική Ευρώπη, κινούμενο γρήγορα νοτιοανατολικά προς την Αδριατική Θάλασσα θα προκαλέσει κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, με θυελλώδεις ανέμους, βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

για τη Τρίτη 28/11 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, και στη Θράκη.

Την Τετάρτη 29/11 τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου έως τις μεσημεριανές ώρες αναμένονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται σε Νότια και Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο, Κυκλάδες και τις πρώτες πρωινές ώρες σε Ανατολική Στερεά και Νότια Εύβοια.

Στον παρακάτω Χάρτη 1, δίνεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής από το πρωί της Τρίτης 28/11 έως και το βράδυ της Τετάρτης 29/11/2023.

Χάρτης 1. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής σε χιλιοστά από την Τρίτη 28/11 έως και την Τετάρτη 29/11/2023 (48 ώρες συνολικά), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τρίτη 28/11, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Παράλληλα, την Τρίτη 28/11 αναμένεται σημαντική ενίσχυση των νότιων-νοτιοδυτικών ανέμων με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 29/11/2023. Στον παρακάτω Χάρτη 2, παρουσιάζεται η μέγιστη ένταση και η διεύθυνση των ανέμων για την Τρίτη 28/11.

Χάρτης 2. Οι προβλεπόμενες μέγιστες εντάσεις των ανέμων την Τρίτη 28/11/2023, όπως υπολογίστηκαν από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr /  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.